Domov na Dómském pahorku navštívil generální vikář pan Martin Davídek
21. prosince 2022 Obecné články

Domov na Dómském pahorku navštívil generální vikář pan Martin Davídek

Dne 9.12.2022 nás v dopoledních hodinách navštívil generální vikář pan Martin Davídek. Měl pro nás připravenou velmi poutavou přednášku o Boží milosti. Vysvětlil nám co Boží milost je, a jak je lidmi vnímána.

Boží milost je svrchovaná a spásná Boží náklonnost, která se projevuje tak, že uděluje požehnání těm, kdo si je nezaslouží a po kterých není vyžadována žádná náhrada. Ba co více, je to Boží náklonnost k těm, kdo nejenže nemají žádné osobní pozitivní zásluhy, ale kdo si také naprosto nic nezaslouží, dokonce zasluhují peklo. Je zcela nezasloužená a nevyhledávaná a na samotných příjemcích této náklonnosti ji nepřitahuje zcela nic, nic z nich, nic jejich prostřednictvím. Milost si nemůže nikdo ze stvoření koupit, vysloužit nebo dobýt. Pokud by to bylo možné, už by to nebyla milost. Když o něčem prohlásíme, že je to z „milosti“, znamená to, že příjemce na ni nemá žádný nárok, že mu nijak nenáležela. Přichází k němu jako čistá laskavost, v první řadě nevyžádaná a nevytoužená.

Existují tři základní charakteristiky milosti shůry. Za prvé, je věčná. Milost byla naplánována ještě předtím, než došlo k jejímu uplatnění, Bůh ji měl v úmyslu předtím, než ji poskytl: „…který nás spasil a povolal svatým povoláním ne pro naše skutky, nýbrž ze svého rozhodnutí a z milosti, kterou nám daroval v Kristu Ježíši před věčnými časy“. Za druhé, je zdarma, nikdo si ji nikdy nekoupil: „jsou ospravedlňováni zadarmo jeho milostí“. Za třetí, je svrchovaná, protože Bůh sám si určuje, komu ji projeví a udělí – „aby… i milost vládla“. Pokud vládne milost, potom přebývá na trůně, a ten, kdo dlí na trůně, je svrchovaný. Proto „trůn milosti“.

DSC02603  DSC02604

Bc. Iveta Šerberová